
Drift og planlægning
Tilpasse drift og handling
Driften af de kommunale områder er et andet afgørende element i visionen om øget naturkvalitet. Vi vil ændre driften af de grønne områder mod det mere vilde og dynamiske og justere driftsplanerne, så de understøtter denne udvikling. Græsset skal stadig klippes, men hvordan og hvornår er afgørende for biodiversitetspotentialet. Derudover vil vi skabe flere levesteder for planter og dyr samt opgradere vores maskinpark til mere naturvenlig drift.
Gentofte Kommune er en fuldt udbygget kommune. Der er derfor stor konkurrence om pladsen og behov for en løbende afvejning af interesserer i planlægningen af byens rum. Vi vil sikre, at biodiversitet indgår i afvejningen, når udviklingsmuligheder for byområder, infrastruktur, klimatilpasningsindsatser mv. skal fastlægges – og om muligt samtænkes.
Vi vil skabe mere sammenhængende naturområder og sikre, at grønne strukturer og forbindelser til naturen bevares i nye lokalplaner. Ved at tænke biodiversitet ind i byens fornyelse og omdannelse kan vi skabe flere grønne trædesten og små oplevelser af vild natur i hverdagen ved at stille krav til kvaliteten og omfanget af bynaturen. Vi vil integrere biodiversitet i vores byggeprojekter og vedligeholdelse af kommunale ejendomme ved at kortlægge eksisterende naturkvaliteter og vælge materialer, som minimerer påvirkning på biodiversitet udenfor Gentofte. Endelig vil vi synliggøre, hvordan vores beslutninger påvirker biodiversiteten, så politikere og borgere kan træffe valg på et oplyst grundlag.
Tidsel med gødningsdyndflue
Indsatser
Fornyelse af driftsplaner af kommunens grønne områder med et naturvenligt fokus
En fornyelse af de eksisterende driftsplaner for kommunens grønne områder er nødvendig for at imødekomme både det øgede fokus på biodiversitet og de klimaforandringer, der påvirker vækstsæsoner og naturens dynamik. I arbejdet vil vi have særligt fokus på at identificere elementer, arter og typer af beplantning og driftsmetoder, som er uhensigtsmæssige i forhold til biodiversitet eller arbejdsintensitet, og erstatte dem med mere robuste og naturvenlige løsninger, som bidrager til at øge antallet af levesteder og ressourcer for arter.
Omstille kommunens maskinpark til en fremtidig naturvenlig drift
Nye driftsbeskrivelser går hånd i hånd med en omstilling af kommunens maskinel. Det er sandsynligt, at ændrede, mere naturvenlige driftsformer kræver andet maskinel. Så når maskiner til traditionel drift er udtjente, kigger vi fremad mod nye og mere bæredygtige driftsformer.
En drift, der skaber mere biodiversitet
Viden om biodiversitet er vigtig for alle, som udfører driften i praksis. Kun derved kan vi sammen skabe et fælles ejerskab og inspirere til at drive omstillingen effektivt. Derfor lægger vi vægt på at tilbyde kurser og efteruddannelse i biodiversitet og naturnær drift til kommunale medarbejdere i driften.
Tilstræbe et bæredygtigt materialekredsløb i driften
Det forventes, at den fremtidige drift kan give større mængder biologisk materiale fx hvor græsafklip skal opsamles. For at undgå at materialerne bliver til affald og bortskaffes, vil Gentofte Kommune arbejde for at genanvende materialerne som ressource. Vi vil undersøge, hvad øvrige kommuner har succes med samt afprøve effektive tiltag på egne arealer.
New European Bauhaus i Gentofte
I Gentofte Kommune arbejder vi med den fælles europæiske vision New European Bauhaus som en inspirerende ramme for den grønne omstilling. Med afsæt i tankerne herfra, har vi i kommunen fokus på at fremme initiativer og fysiske projekter, der driver den grønne omstilling og resulterer i god arkitektur og høj æstetisk værdi, øger naturindholdet samt involverer og bidrager til lokalsamfundet. I kommunens arbejde med New European Bauhaus-initiativet, er der lagt særlig vægt på at udvikle projekter, der samtidigt øger biodiversiteten og fremmer lokal flora og fauna.
Understøtte og udvikle områder i det nationale Grønt Danmarkskort
Grønt Danmarkskort sigter efter at sammenbinde og udvide naturområderne i Danmark på tværs af landets kommuner gennem udpegninger i kommuneplanerne. Vi vil understøtte og udvikle de allerede udpegede områder i Grønt Danmarkskort, som kan sikre sammenhænge på tværs. I vores udpegning af kerneområder og trædesten har Grønt Danmarkskort derfor også udgjort et vigtigt pejlemærke. Ved nye lokalplaner indenfor udpegningstyperne under Grønt Danmarkskort indarbejdes bestemmelser, der sikrer grønne strukturer og forbindelser til den omgivende natur i det omfang, det er muligt og relevant.
Tilgodese biodiversitet ved kommune- og lokalplanlægning
Etablering af ny bynatur skal ske med fokus på biodiversitet. Vi vil i det omfang, det er muligt og relevant, stille krav om kvalitet og omfang af bynatur i kommune- og lokalplanlægning. Vi vil kortlægge eksisterende naturkvaliteter, så eventuelle karakteristiske og sårbare arter så vidt muligt bevares. I eksisterende og nye grønne områder, uanset ejerforhold, skal der være fokus på at fastholde eller øge biodiversiteten. Vi vil udvikle metoder og praksis, så vi kan stille og håndhæve krav til biodiversitet og kvalitet af bynatur i henhold til plan- og byggelov.
Dette kan fx være gennem krav til en minimumsprocentdel grønt areal i byområder, hjemmehørende arter, eller krav til kvaliteten af områderne i de enkelte lokalplaner.
Guldsmeden er en fokusart. Foto: Søren Rostock
Planlægge for plads til bynatur
Vi vil sikre mere plads til bynatur. Bynatur handler om formidling og oplevelser, det handler om, hvilken natur og by vi ønsker at bo i. Bynatur sikres i lokalplaner primært på friarealer. Størrelsen på friarealet er fastlagt i kommuneplanen og evt. lokalplan ud fra stedets anvendelse og omfang af bebyggelse. Friarealerne indeholder opholdsarealer, men skal ofte også give plads til fx affaldshåndtering, brandredning og cykelparkering. Det efterlader ofte små og usammenhængende arealer til bynatur. Vi vil gennem den fysiske planlægning søge at prioritere rumlig og funktionel sammenhæng for biodiversitet i byen.
Arbejde med biodiversitet i det byggede miljø
Gentofte Kommune er kendt for sin omfattende kultur- og naturarv. I forbindelse med nybyggeri, vedligeholdelse og driftsopgaver, vil vi fremover arbejde systematisk med kortlægning af naturværdierne og biodiversitets-potentialet for at belyse eksisterende naturkvaliteter på Gentofte Kommunes ejendomme. Vi vil samtidig konkretisere potentialet for at øge biodiversiteten på de pågældende arealer. Det er vigtigt at udføre biodiversitets-fremmende tiltag der samtidigt taler ind i og harmoniserer med de arkitektoniske og kulturelle bygningsværdier og tilhørende haveanlæg for kommunale ejendomme.
Udover kortlægning af biodiversitet ved konkrete projekter tilstræbes det desuden at minimere mængden af friarealer, som inddrages til nyt byggeri. Vi minimerer skader på eksisterende vegetation og dyreliv ved at etablere bufferzoner ved byggepladser og anvende en skånsom byggepraksis. Byggeprojekters påvirkning af off-site biodiversitet (økosystemer uden for selve byggepladsen) vil vi håndtere via retningslinjer for bæredygtigt indkøb af materialer, energiforsyning, affaldshåndtering mv.
Belyse påvirkning af biodiversitet ved sagsfremstillinger og budgetprocesser
At investere i biodiversitet er langsigtet bæredygtigt på flere måder. Vi har udviklet et beslutningsværktøj, som kan vurdere en sags påvirkninger på en række miljøaspekter. Således kan effekt for biodiversitet allerede i beslutnings- eller budgetprocessen synliggøres, og dermed opnås en vurdering, der kan nuancere afvejningen af økonomiske, miljø- og klimamæssige og sociale hensyn. Når påvirkning eller gevinster for biodiversitet belyses og sammenstilles med økonomi, får politikere og borgere et konkret grundlag til at drøfte og træffe de bedst mulige valg.
Handleplaner
Inden udgangen af 2027 vil vi:
- Opdatere driftsbeskrivelser for kommunens grønne områder med henblik på en mere naturvenlig drift.
- Uddanne kommunale driftsmedarbejderne i naturvenlig drift for at sikre ejerskab til de nye driftsplaner.
- Planlægge omstilling af den kommunale maskinpark, så den bliver gearet til mere naturvenlig drift.
- Påbegynde et bæredygtigt materialekredsløb af græsafklip og træflis i de kommunale parker, hvor dette giver praktisk mening.
- Udarbejde en analyse for mulige tværkommunale naturprojekter indenfor de udpegede områder i Grønt Danmarkskort, der kan sikre sammenhænge på tværs af kommunen.
- Belyse eksisterende biodiversitetsværdier tidligt i processen ved lokalplanlægningen.
- Afsøge og så vidt muligt implementere de lovgivningsmæssige muligheder i planloven til at indarbejde plads til bynatur og biodiversitet i nye projektlokalplaner – fx ved at udpege og fastsætte relevante bestemmelser for befæstelse, begrønningsprocent og krav om hjemmehørende arter.
- Sikre brug af en bæredygtigskabelon med bl.a. beregning og kortlægning af biodiversiteten bliver anvendt konsekvent ved byggeri, renovering og vedligehold af kommunale bygninger.
- Undersøge mulighederne og metoder til at belyse ændringer af biodiversitet i forbindelse med byggeri, renovering og vedligehold af kommunale bygninger.
- Sikre at benyttede materialer ved byggeri, renovering og vedligehold af kommunale bygninger har minimal påvirkning af off-site biodiversitet ved at benytte uvildigt 3 parts certificerede materialer og øge andelen af genbrugsmaterialer ved byggeri, renovering og vedligeholdelse.
- Sikre stillingtagen til biodiversitet i større politiske og økonomiske beslutninger ved at benytte et beslutningsværktøj, Torus.
Frem mod 2030 vil vi:
- Udpege kommunale arealer, der skal omlægges, så driften gøres mere naturvenlig og udarbejde en tidsplan for omlægning
- Afsætte midler til at omstille kommunens maskinpark til fremtidig naturvenlig drift.
- Evaluere og tilrette dialogværktøjer til inddragelse af biodiversitetsforhold i projektlokalplaner.
- Gennemføre systematisk screening for biodiversitet ved hjælp af bæredygtighedsskabelon for projekter indenfor byggeri, renovering og vedligehold af de kommunale ejendomme.
- Søge at fastholde eller øge potentialet for en høj biodiversitet ved byggeri, renovering og vedligehold af de kommunale ejendomme.
Gentofte Sø
Gentofte Sø udmærker sig ved at være blandt landets reneste søer. På grund af sin historie som drikkevandsreservoir for København og fraværet af landbrug i oplandet, har Gentofte Sø kunnet opretholde en veludviklet undervandsvegetation. Sammen med den tilstødende Brobæk Mose, der rummer rigkær, kildevæld og vildtvoksende skov, er området udpeget som et såkaldt Natura 2000-område, der betegner et netværk af beskyttede naturområder i EU.
Gul iris og åkander i Gentofte Sø