
Forbedre og forbinde naturområder
Forbedre og forbinde naturområder
Grønne områder i form af mindre parker, kirkegårde, haver, vejrabatter mv. kan på forskellig vis være med til at skabe forbindelser mellem kommunens kerneområder. De kan fungere som trædesten i landskabet og give arterne mulighed for at bevæge sig og sprede deres gener fra ét kerneområde til et andet. Herved øges den genetiske diversitet, hvilket er essentielt for arternes overlevelse på langt sigt. Når der pludselig findes sommerfugle, som almindelig blåfugl og lille ildfugl, i et hav af vilde blomster i den store rundkørsel ved Femvejen, hvor der før var kort klippet græsplæne, så har vi skabt en ny trædesten.
I Gentofte Kommune fungerer bynaturen og private haver som vigtige trædesten for arter. Her kan et sammen-hængende kronedække af træer fungere som en grøn forbindelseslinje i det bebyggede landskab, eller en have med mange blomster tilbyde en optankning på nektar og pollen for insekter.
At skabe flere trædesten kan bruges som et princip for administrationen i kommunen. Ved at øge naturkvaliteten når vi laver byudvikling, lokalplanlægning eller renoverer bygninger og bygger nyt, kan vi skabe synergieffekter for biodiversitet.
I Gentofte Kommune er mange af de naturlige processer i vores naturområder dæmpet eller fjernet, hvilket har gjort naturen mindre dynamisk og dermed også mindre robust overfor fremtidens ændrede klima. For eksempel er mange våde naturarealer blevet drænet. Ved at øge antallet af levesteder og tilgængelige ressourcer for arter i både kerneområder og trædested forbedres naturkvaliteten og forbindelsen mellem områderne yderligere.
G.N. Brandts Have med gul iris
Indsatser
Sikre større og vildere sammenhængende naturområder
Prioriteringen af midler til kvalitetsforbedringer af eksisterende natur skal ske indenfor eller i tilknytning til de større sammenhængende naturområder med høj artsrigdom. Et eksempel kunne være lavbundsområdet omkring Ermelundsdalen, Ordrup Krat og Ellemosen, syd for Jægersborg Dyrehave. Gentofte Kommune ejer en del af arealet, og vi vil afsøge muligheder for styrke naturkvaliteten og sammenhængen mellem områderne i samarbejde med øvrige lodsejere i området.
Skabe trædesten
Vi vil øge naturkvaliteten i både eksisterende og nye grønne områder – i både stor og lille skala – for at skabe flere trædesten i landskabet. Gentofte Kommunen har allerede udpeget en række trædesten med højt biodiversitetspotentiale, som vi vil styrke for at forbinde vigtige kerneområder.
Derudover vil vi etablere nye trædesten, hvor det er muligt. Omfang, prioritering og placering afhænger af de lokale forhold. Vi vil undersøge mulighederne for at integrere nye trædesten, når vi udvikler byområder, implementerer grønne løsninger i forbindelse med separatkloakering samt ved renovering og nybyggeri.
Forbedre overgangszone fra land til vand
Adgang til og tilstedeværelsen af vand er afgørende for biodiversiteten. Overgangen mellem land og vand skaber unikke levesteder, og i en kommune med både saltvand og ferskvand har disse områder et stort potentiale for at understøtte et rigt plante- og dyreliv. Derfor vil vi I Gentofte Kommune arbejde for at øge biodiversiteten i overgangszonerne ved at forbedre og genskabe naturlige levesteder. Det kan fx ske ved at fjerne brinksikringer ved søer, så der skabes mere naturlige bredzoner, eller ved at etablere ’boardwalks’ i stedet for stier på tværs af moser. Når vi klimasikrer Gentofte Kommune, vil vi søge at planlægge for plads til kystnatur over og under vandet.
Gentoftes vilde haver
Private haver spiller en vigtig rolle i at forbinde kommunens grønne områder. Men det er ikke altid indlysende, hvordan man som haveejer selv kan gøre en forskel for biodiversiteten. Derfor vil vi styrke vores netværk af vilde have-ambassadører, som kan inspirere og vejlede andre.
En vild have kan fungere som en trædesten mellem kerneområder og skabe bedre leve- og spredningsmuligheder for vilde arter. Derfor vil vi engagere private boligejere i biodiversitetsdagsordenen og vise, hvordan konkrete tiltag på egen grund kan gøre en reel forskel. Vi vil udarbejde område-specifikke anbefalinger – fx hvordan et vandhul i haven kan forbinde to bestande af frøer og styrke deres overlevelse.
Gennem viden om de planter og dyr, der kendetegner kommunen, og med de rette værktøjer, kan haveejere aktivt bidrage til den lokale natur. Sammen kan vi skabe forbindelser mellem kommunens værdifulde, men isolerede naturområder og styrke spredningskorridorerne.
I prioriterede områder vil haveejere og boligforeninger få tilbudt et vejledningsforløb om at skabe levesteder for arter i haven og følge dens udvikling. Disse cases skal fungere som inspiration for andre, så endnu flere haver kan blive en del af det grønne netværk.
Frøer er en fokusart, her ses en frø i Ellemosen
Understøtte variation i levesteder og ressourcer på kommunale arealer
Vi vil fokusere på at sikre vand og flere nektarkilder fra hjemmehørende arter som ressource på kommunale arealer. Indsatser for at understøtte varierede levesteder prioriteres i særlig høj grad indenfor trædesten for biodiversitet.
Vådt er godt – i hvert fald for naturen
Vi vil genskabe mere naturlig vandbalance i våd natur. Kommunens søer og moser er vigtige levesteder for mange arter, men mange moser og søer i Gentofte har en unaturlig vandbalance, på grund af afvandingssystemer, og lider derfor af vandmangel i sommerperioden. Vi vil forbedre naturkvaliteten ved at genskabe en naturlig vand-balance, hvor dette er muligt. Vi vil udpege potentialer for, hvor regnvand kan bidrage positivt til at øge natur-kvaliteten i eksisterende naturområder.
Genåbne vandløb og genoprette vådområder
Gentofte er historisk set en våd kommune, men mange vandløb og vådområder er gennem tiden blevet rørlagt eller drænet, hvilket har svækket biodiversiteten. Vi vil undersøge potentialet for at genåbne vandløb og genskabe tidligere vådområder for at styrke den naturlige hydrologi og skabe mere varierede levesteder.
Åbne vandløb forbedrer naturkvaliteten, øger biodiversiteten og fungerer som blå forbindelseskorridorer for artsspredning. Samtidig kan genåbning bidrage til at tilbageholde regnvand ved kraftige nedbørshændelser og dermed understøtte klimatilpasningen. Også rekreativt kan åbne vandveje give nye oplevelser i landskabet og bringe borgerne mennesker tættere på naturen.
På baggrund af tekniske undersøgelser og ekspertvurderinger vil vi identificere de steder, hvor genåbning og genopretning har størst potentiale for at styrke biodiversiteten, samtidig med at vi inddrager hensyn til klima-tilpasning og rekreativ værdi.
Afsøge potentialer for biodiversitet langs veje og skinner
Vi vil styrke grønne forbindelser i Gentofte Kommunen ved at undersøge om biodiversitetspotentialet for skovbryn og ruderater langs veje og skinner kan øges. Vi vil afsøge mulighederne for alternativ belysning af hensyn til nataktive dyr og insekter. Vi vil starte med at undersøge om forbindelsen mellem de to større kerneområder Mariebjerg Kirkegård og Gammelmosen kan styrkes.
Skabe nye levesteder i Øresund
Gentofte Kommune har flere små stenrev og undersøiske skove af ålegræs langs kysten. Vi vil sikre opretholdelse og udvidelse af disse habitater, da de bidrager til skabe vigtige levesteder for både krebsdyr, småfisk og større fisk som havørred og torsk.
Kommunen vil forbedre og forbinde de eksisterende habitater gennem en aktiv genopretning af tabte naturtyper, herunder stenrev. Stenrev skaber gemmesteder, føde og levesteder for havets dyr og planter og er derfor af væsentlig betydning for biodiversitet i havet. Vi vil etablere stenrev i forbindelse med eksisterende områder med stenrev og sikre, at de nye rev etableres udenfor områder med risiko for iltsvind.
Handleplaner
Viben er en fokusart. Foto: Søren Rostock
Inden udgangen af 2027:
- Afsøge mulighederne for et tværkommunalt samarbejde med Lyngby-Taarbæk Kommune og Naturstyrelsen for at sikre et nationalt prioriteret, større sammenhængende naturområde omkring Ermelundsdalen under Grøn Trepart.
- Styrke netværket af ’vilde have-ambassadører’ og udarbejde områdespecifikke anbefalinger for at øge biodiversiteten i haver, der ligger i tilknytning til områderne: Gentofte Sø og Brobæk Mose, Ermelundsdalen, Nymosen og området omkring Gentofterenden og Søborghusrenden.
- Udarbejde rapport med undersøgelse af om biodiversitetspotentialet for skovbryn og ruderater langs veje og skinner kan øges for at forbedre og forbinde trædesten.
- Gennemføre en screening af potentialeområder for at tilbageholde vand på terræn og genåbne vandløbs-strækninger, der kan bidrage til at forbedre naturkvaliteten og genskabe naturlig vandbalance. Screeningen vil indgå som element i planlægningen af separatkloakeringen.
- Etablere habitater, minimum et stenrev, i Øresund.
Frem mod 2030:
- Forbedre overgangszonen mellem land og vand ved søer på kommunale arealer ved at fjerne brinksikringer ved Nymosen og påbegynde etablering af ’boardwalks’ i stedet for stier på tværs af Brobæk Mose Øge antallet af nektarkilder eller vandressourcer i mindst fem trædesten for biodiversitet
- Tilbyde vejledning og forløb om biodiversitet til haveejere og boligforeninger.
- Undersøge og forbedre den naturlige vandbalance i beskyttede naturområder på kommunale arealer, og afdække mulighed for at reducere CO2-udledning fra lavbundsjorde.
- Sikre nye trædesten mellem naturområder ved byudvikling og byggeri.
- Tænke biodiversitet ind i anlæg, drift, renovering eller omdannelse af infrastruktur.
- Udvælge en vandløbsstrækning, hvor forbindelsen mellem land og vand styrkes og naturkvaliteten øges.
- Undersøge mulighederne for at skabe flere stenrev og arbejde for at opnå sammenhæng mellem de enkelte rev.
Stenrev
Kysten ud for Knud Rasmussens monument, lige syd for Bellevue Strandbad og Klampenborg, rummer et af de vigtigste stenrev i Gentofte. Der er et lavvandet rev med masser af skjulesteder for tanglopper, rejer og småfisk, og de større fisk kommer herind på lavt vand for at søge føde.
Øresund har haft et trawlforbud siden 1932, hvilket har resulteret i en forholdsvis sund havbund. Området rummer mange forskellige marine naturtyper og en artsrig flora og fauna sammenlignet med de andre indre farvande i Danmark. På trods af, at der er registreret over 155 fiskearter og 198 arter af bunddyr, er Øresund ikke vurderet til at være i god økologisk tilstand, primært på grund af næringsstofudledning.
Tangspræl gemmer sig i ålegræs