
Formidling og inddragelse
Styrke formidling og inddragelse
En forudsætning for at lykkes med at øge biodiversiteten er, at vi får skabt begejstring og forståelse for biodiversitet og medejerskab til dagsordenen. Lysten til at arbejde med biodiversitet hos Gentoftes Kommunes borgere er stor, og den skal bakkes op gennem øget formidling, vejledning, inspiration og aktiviteter. Desuden vil vi understøtte frivillige fællesskaber og partnerskaber, der bidrager til biodiversitetsdagsordenen.
Formidling og bred inddragelse er afgørende for at skabe forståelse og engagement i arbejdet med at fremme biodiversitet. Som fuldt udbygget kommune er der begrænset plads til at udlægge nye naturområder, hvilket gør det endnu vigtigere at styrke de eksisterende naturværdier – både i kommunens grønne områder og i private haver. Haverne udgør nemlig en betydelig andel af Gentoftes samlede areal.
Kendetegnende for mange af kommunens villakvarterer er, at der her findes gamle haver med store træer, hvor biodiversiteten potentielt kan være høj. Hvis flere haveejere inviterer naturen indenfor, kan haverne blive vigtige trædesten og være med til at forbinde og sikre artsspredning mellem kommunens naturområder, kerneområderne. Der er allerede meget stor interesse for biodiversitet blandt borgere og virksomheder, og denne interesse skal understøttes gennem vidensdeling, inspiration, og fællesskaber, ture og workshops.
Den samlede formidlingsindsats skal skabe en større forståelse for naturens dynamikker og biodiversitetens betydning. Gennem dialog og konkrete eksempler på naturvenlige tiltag i både offentlige og private områder kan flere aktører bidrage til en fælles indsats for at styrke biodiversiteten.
Butsnudet frø fra Gentofte Sø
Indsatser
Kommunikation af Vild Med Vilje-indsatser og udvikling i driften
Gentofte Kommune er i juli 2024 blevet officiel Vild Med Vilje-partner. Hermed har vi forpligtet os til at gøre en ekstra indsats for biodiversiteten i kommunen. Vild Med Vilje har i udpræget grad formået at slå igennem som begreb og koncept. Det fungerer derfor også som et stærkt formidlingsredskab, der på bedste vis hjælper med at fremhæve og formidle de biodiversitetsfremmende tiltag, vi er i gang med at implementere som kommune. Særligt er der behov for at formidle omstillingen mod en mere naturnær drift af de kommunale arealer, for at sikre forståelse og opbakning. Vi har her fokus på formidling, så forbipasserende kan forstå, hvorfor et grønt område måske ser lidt anderledes og mere vildt ud. både i form af fysisk skiltning og online samt via pressen.
Informationsmateriale til vilde haveejere
Private haver udgør vigtige bindeled mellem de grønne områder i kommunen. Det er derfor afgørende, at de private boligejere engageres i biodiversitetsdagsordenen og forstår vigtigheden af tiltag på egen matrikel. Vi vil derfor udarbejde en vejledning til, hvordan man som haveejer kan understøtte biodiversiteten i form af bl.a. plantevalg og udvikling af levesteder.
Vejledning til husejere, der bor i tilknytning til beskyttede søer
I Gentofte Kommune er de mange små søer og moser af stor betydning for biodiversiteten. Langt hovedparten af disse er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3. Beskyttelsen betyder, at man ikke må ændre tilstanden i og omkring vådområderne, da det kan have negativ indflydelse på dyre- og plantelivet her. Vi ønsker at formidle søer og mosernes betydning til de husejere, der er så heldige at bo ned til en sø. Dette skal ske gennem en bredere informationskampagne, herunder en folder, der fortæller om de regler og bestemmelser, der knytter sig til beskyttelsen.
Understøtte fællesskaber omkring naturpleje
Vi vil fortsætte samarbejdet med frivillige omkring naturpleje på vores mest værdifulde og sårbare naturområder. Disse samarbejder er uvurderlige, idet der dels udføres et ellers omkostningstungt, praktisk arbejde, og dels involveres og formidles til en lang række af involverede om indsatserne. Samarbejdet omkring naturpleje kan være foregå i form af græsningslaug, høslætlaug, orkidé-ambassadører eller ”bekæmpelses-bander” for invasive arter, hvor frivillige giver naturen en hånd gennem meningsfuldt praktisk arbejde.
Vi vil gøre det attraktivt at ’nørde’ natur
Vi vil dele begejstringen for naturen. Vi vil styrke fællesskaber omkring undersøgelsen af den lokale natur og gøre det mere tilgængeligt og attraktivt at fordybe sig i biodiversiteten i Gentofte. Derfor vil vi facilitere møder mellem eksperter og naturinteresserede på tværs af aldersgrupper og understøtte fællesskaber med særligt fokus på bestemte artsgrupper og naturtyper. Gennem guidede ture med fagfolk vil vi give alle mulighed for at udforske og artsbestemme planter, svampe, fugle, fisk og insekter i kommunen. På den måde øges både kendskabet til og begejstringen for den vilde natur – og flere får mulighed for at bidrage aktivt til kortlægningen af den lokale biodiversitet.
Øge kendskab til fokusarter i Gentofte
Citizen science er en form for videnskabelig forskning, hvor almindelige mennesker deltager aktivt i indsamling, analyse og rapportering af data. Gennem ’Citizen Science’ vil vi engagere offentligheden og samtidig skabe ny viden om naturens tilstand i Gentofte. Ved at udbrede kendskabet til apps som iNaturalist og Arter, der kan hjælpe med artsgenkendelse, ønsker vi at gøre det nemt for alle at bidrage til indsamlingen af data. Denne viden er værdifuld både for kommunen og forskningen, da den giver indsigt i udviklingen af biodiversiteten. For at konkretisere indsatsen har vi udvalgt 25 særlige arter i kommunen, fokusarter, som vi vil stille ekstra skarpt på formidlingsmæssigt.
Derudover vil vi fortsætte med at afholde de populære bioblitz-arrangementer, hvor eksperter og naturinteresserede i fællesskab registrerer så mange arter som muligt inden for et afgrænset område og tidsrum. Bioblitz er en effektiv måde at skabe større forståelse for biodiversitet og kan være en øjenåbner for den rigdom af arter, der findes i Gentofte Kommune.
Egern er en fokusart. Foto: Søren Rostock
Naturformidling til børn og unge
Vi ønsker at etablere og udbygge fysiske formidlingsstationer i Gentofte Kommune, der skal fungere som læringsrum med udstyr til formidling af biodiversitet og mulighed for naturoplevelser på land, i søer og i havet. Stationerne kan være udstyret med plancher, lup, fiskenet og akvarier og er tiltænkt at skulle bruges af både daginstitutioner og skoler, men vil også kunne lånes af familier i fritiden. De skal placeres strategisk rundt om i kommunen for at sikre nem adgang for alle.
Naturformidlerne, herunder Grøn Guide Gentofte, arbejder allerede med biodiversitet og naturformidling til mange forskellige målgrupper. De nye stationer vil understøtte dette arbejde og samtidig give mulighed for at udvide formidlingen til endnu flere – eksempelvis gennem et biodiversitetsnetværk for unge eller et ’gå til natur’-tilbud for mindre børn.
Aktivt samspil med virksomheder, almene boligselskaber, grundejerforeninger og lodsejere
Ligesom private haver kan virksomhedsarealer, boligforeningers fællesarealer og større ejendomme udgøre værdifulde levesteder for plante- og dyrelivet. Gennem samarbejder, vil vi understøtte forbedringen af biodiversiteten på disse arealer, så både lokale og virksomhedernes medarbejdere får flere naturoplevelser i deres nær-miljø. Ved at udpege konkrete områder og tage direkte kontakt til relevante lodsejere kan vi afdække muligheder for fælles naturprojekter. Derudover vil vi fortsætte og udvikle netværk for boligforeninger og virksomheder for at styrke vidensdeling og engagement omkring biodiversitet. I Gentofte Kommune vil vi bidrage til at udbrede kendskabet til, hvad vi hver især kan gøre for at understøtte biodiversiteten i haven ved at etablere samarbejder med lokale planteskoler og ejendomsmæglere og ved at informere om insektvenlige og hjemmehørende planter samt vilde haver ved ejerskifte
Gamle træer i haver
Træer er en uvurderlig ressource for biodiversiteten i Gentofte. De store, gamle træer i de private haver skaber levesteder for et væld af arter – både som levende træer og som dødt ved. Samtidig spiller træerne en nøglerolle i klimatilpasning, da de reducerer overophedning om sommeren, optager CO₂, mindsker luftforurening og har en gavnlig indvirkning på områder, der er udfordret af højtstående grundvand. Gennem sociale medier og andre kanaler ønsker vi at sætte fokus på træernes vigtige bidrag og værdi for såvel biodiversiteten som boligen.
Aktivt samspil med grønne foreninger og interessegrupper omkring biodiversitet
I forbindelse med udarbejdelse af strategien har der været inddraget en række eksperter fra bl.a. Danmarks Naturfredningsforening (DN), Dansk ornitologisk forening (DOF), Botanisk forening, Svampeforeningen, Entomologisk forening og Grøn Guide Gentofte. Dette samarbejde ønsker vi at fortsætte og styrke ved også at inddrage lokale aktører med specialviden om arter i udarbejdelsen af kommende drifts- og plejeplaner for naturområder.
Handleplaner
Inden udgangen af 2027 vil vi:
- Styrke formidlingen om biodiversitet i vores naturområder med særligt fokus på en informationskampagne om omlægning til mere naturnær drift og effekterne for biodiversiteten.
- Etablere et formidlingsstenrev ud for Gentoftes kyst.
- Gennemføre en kampagne som sætter fokus på, hvad træer kan gøre for biodiversiteten i haven.
- Udarbejde og distribuere informationsmateriale til private haveejerne om, hvordan man understøtter biodiversiteten på egen matrikel.
- Udarbejde og omdele vejledning til borgere, der bor ned til kommunens beskyttede søer og moser.
- Fortsat understøtte og styrke netværket omkring de ’vilde have-ambassadører’ og Vild Med Vilje-haver samt facilitere et borgerdrevet havenetværk.
- Fortsat støtte høslæt- og græsningslaug.
- Afholde mindst én bioblitz for borgere og brugere af Gentoftes grønne områder.
- Øge kendskabet til de 24 fokusarter i kommunen gennem konkurrencer, arrangementer eller kampagner.
Frem mod 2030 vil vi:
- Afholde bioblitz eller mini-bioblitz indenfor de udpegede kerneområder, og offentliggøre resultater og indrapportering af artsfund.
- Opstarte orkidéambassadører og frivilliggrupper i bekæmpelse af invasive arter.
- Arbejde for at udvide græsningslaug eller høslætlaug til mindst ét nyt naturområde.
- Udbygge og oprette to nye fysiske formidlingsstationer i Gentofte Kommune med plads til undervisning og udstyr til formidling af biodiversitet.
- Udarbejde materiale og forløb der kan understøtte og vejlede boligforeninger og grundejerforeninger, som ønsker mere biodiversitet på deres arealer
Livet under overfladen
De fleste kender ikke til alt det liv, der findes under overfladen langs kysten i Gentofte Kommune, og det er en stor oplevelse at opdage det selv. Ved Charlottenlund Strandpark afholdes hvert år Naturens Dag i september, hvor vi inviterer til at indfange, røre og lære om havets forskellige strandnære skabninger. Familierne får udleveret rejehov og under kyndig vejledning lærer de at bevæge hovet hen over strandbunden og herved indfange alle mulige små dyr, der lever på det lave vand. Alt fra hesterejer, strandkrabber, unge fladfisk, savgylte, tangnål og tangsnarre. Vi kigger også på de mange forskellige farvestrålende tangarter, der vokser på stenene i det lave vand.