Gå til hoved indhold

Naturen i Gentofte

Kerneområder, trædesten og fokusarter danner grundlag for en strategi, der styrker biodiversiteten og skaber mere sammenhængende naturområder.

Vores natur i Gentofte

Gentofte Kommune har en varieret natur med hav, skov- og dalstrøg, kyststrækninger, søer, moser, vandløb og kildevæld, som tilsammen skaber unikke naturperler tæt på storbyen.  De grønne områder i kommunen omfatter omkring 1/5 af kommunens areal og udgøres af parker, naturområder, haveanlæg og kirkegårde, hvor både borgere og besøgende kan nyde naturen. Hertil kommer haver, der tegner sig for en stor del af det samlede grønne areal i kommunen. 

Et grønt område kan have høj eller lav biodiversitet afhængigt af, hvor mange forskellige arter der lever der, og hvordan området forvaltes. Fx kan en velplejet park være et grønt område, men have lav biodiversitet, mens et vildt og mere uplejet naturområde kan have høj biodiversitet med vigtige levesteder for mange forskellige arter af vilde planter, svampe og dyr, som bidrager til den biologiske mangfoldighed. 

Biodiversitetspotentialet kan således ses i en skala fra by- til naturområder. Naturen i Gentofte Kommune er kontekstbestemt og varierer afhængigt af, hvor i kommunen vi befinder os. Naturen kan derfor ses i en skalastruktur, der går fra enkelte naturelementer i byområder til mere vilde og dynamiske naturområder. 

Naturgradient

Bynaturen

I Gentofte Kommune fungerer bynaturen og private haver som vigtige trædesten for arter. Her kan et sammenhængende kronedække af træer fx fungere som grønne forbindelseslinjer i et bebygget landskab, et vandhul i haven kan være et vigtigt levested for frøer, eller en have med mange blomster kan tilbyde en optankning på pollen og nektar for insekter. Mange af generalistarterne trives i bynaturen, hvorimod de fleste af specialistarterne er i tilbagegang, da de er mere kræsne med deres levesteder.  

De gamle træers betydning

Et fremtrædende element i Gentofte Kommune er de mange store gamle træer. Træerne udgør unikke levesteder for et væld af arter og bidrager ikke alene med en æstetisk og rekreativ værdi til bybilledet. De er også vigtige i forhold til klimatilpasning, hvor de bl.a. spiller en nøglerolle i indsatsen mod overophedning. Træerne optager CO2, reducerer luftforurening, understøtter biodiversiteten, skaber levesteder for fx flagermus, fugle og insekter, og har gavnlig indvirkning på områder, der er udfordret af højtstående grundvand. De mange træer er en unik ressource i Gentofte Kommune. 

Naturområderne

Gentofte Kommunes natur er kendetegnet ved hav, skov og krat samt vandafhængige naturtyper som søer, moser og enge. Historisk set har Gentofte Kommune altid rummet mange vådområder. Mange af de tidligere moser og enge er sløjfet de sidste 200 år i takt med, at byen har udviklet sig. Tilsvarende er mange af de mindre vandløb lagt i rør og ført under jorden. Til forskel fra klimaindsatser, hvor et ton reduceret CO2 har samme effekt, uanset hvor på jorden indsatsen sker, så kræver tiltag for biodiversiteten en geografisk fokuseret tilgang. Den mest omkostningseffektive løsning er at beskytte og forvalte eksisterende naturområder effektivt.

Naturgrundlag og potentialer

Strategien bygger dels på data fra offentlige databaser dels på en dybdegående kortlægning og analyse af kommunens naturværdi og biodiversitet. Et centralt værktøj i strategien har været etableringen af en baseline – et år 0 – som udgangspunkt for måling af naturkvaliteten. Her har vi sammenstillet viden om naturen baseret på feltundersøgelser af de beskyttede naturområder, over 25.000 artsfund indmeldt i naturdatabaser samt en ambitiøs kortlægning af bynaturen, hvor artssammensætningen og strukturer er blevet undersøgt på over 200 grønne arealer i kommunen udover undersøgelserne på kommunens 91 arealer udpeget efter Naturbeskyttelsesloven. Gentofte Kommunes omfattende datagrundlag om bynaturen har også bidraget til udviklingen af en ny national metode til kortlægning af bynaturen, kaldet UrbanBioScore.

Naturen er under pres

Baselineundersøgelsen har grundlæggende peget på, at naturen i kommunen er under pres. De fleste steder vurderes at have moderat, ringe eller dårlig naturkvalitet, som følge af belastning med næringsstoffer og dræning. Resultaterne peger dog samtidig på, at der med den rette prioritering og indsats gemmer sig store potentialer for udvikling af biodiversiteten. 

Sammen om kortlægning af naturen

Baselineundersøgelsen og udpegning af centrale naturområder er sket i tæt samarbejde med bl.a. lokalkendte natureksperter og medlemmer i Grønt Råd. Hver især har de kunnet bidrage med væsentlige input til kvalificering af kortlægningen, herunder viden om koblinger, dynamikker og synergier mellem naturområder, habitater og arter. Udpegningen af hhv. kerneområder og trædesten i strategien er tilsvarende sket på baggrund af input fra gruppen og en strategisk udvælgelse af, hvor det er muligt at gøre en indsats, og hvor det vil skabe størst mulig effekt.

Kerneområder og trædesten

Strategiens vision er at øge naturkvaliteten gennem principperne om at:

  1. Bevare og beskytte
  2. Forbedre og forbinde
  3. Tilpasse drift og planlægning
  4. Styrke formidling og inddragelse

Derfor er det centralt at få udpeget kerneområder og trædesten i kommunen for at kunne prioritere indsatsen. 

Sammenhængende arealer og plads er helt afgørende parametre for biodiversitet. Derfor finder man også den største artsrigdom med bl.a. flere sårbare arter i Gentofte kommunes større naturområder, hvor der samtidig er en stor variation i udbuddet af levesteder. Disse områder har Gentofte Kommune udpeget som kerneområder for biodiversitet, og her fokuserer vi i strategien særligt på at beskytte og bevare de vilde arter og deres levesteder. Kerneområderne huser ikke kun sjældne og truede arter, men også en bred vifte af almindelige arter. Når kommunen arbejder på at beskytte de sårbare arter i kerneområderne, drager mange andre arter i området også fordel af indsatsen. 

For at understøtte biodiversiteten er det afgørende at skabe bedre forbindelser mellem kerneområderne. Derfor har vi i Gentofte Kommune udpeget mindre naturområder, der kan fungere som trædesten, så arter lettere kan sprede sig i landskabet. Kommunen har identificeret trædesten i områder med højt biodiversitetspotentiale, som kommunen selv ejer, og vil målrettet forbedre disse for at forbinde vigtige kerneområder. Med tiden kan trædesten udvikle sig til kerneområder, der igen kan danne afsæt for udpegning af nye trædesten.

Prioriterede kerneområder (grønne cirkler) og trædesten (gule cirkler) for biodiversitet i Gentofte Kommune
Prioriterede kerneområder (grønne cirkler) og trædesten (gule cirkler) for biodiversitet i Gentofte Kommune

Kerneområderne i Gentofte Kommune kræver handling nu og her og omfatter permanent beskyttelse mod presfaktorer, der forringer naturkvaliteten såsom næringsstofbelastning, tilgroning og dræning. Indsatserne indenfor trædestenene baserer sig i højere grad på frivillighed, og typen af indsats er her mere fleksibel. 

Nedenfor fremgår det, hvordan vi i Gentofte Kommune vil arbejde med kerneområder og trædesten ud fra strategiens principper om 1: at bevare og beskytte og 2: at forbedre og forbinde. 

Gentofte Kommune vil starte med at bevare og beskytte kerneområder. Dernæst at forbedre tilstanden af de eksisterende kerneområder og trædesten. Målet er, at trædestenene med tiden kan udvikle sig til kerneområder, der igen kan danne afsæt for udpegning af nye trædesten. Da flere centrale naturarealer ligger i andre kommuner, men grænser op til Gentofte Kommune, er det vigtigt, at der tænkes på tværs af kommuneskel for at skabe et mere sammenhængende naturnetværk. 

Kort over principper for arbejdet med kerneområder og trædesten

Sammenhæng med andre naturområder

Omkring kommunen ligger flere større naturområder, som vi ønsker at styrke forbindelsen til. Langs kysten mod øst er kommunen afgrænset af Øresund. Mod syd på grænsen mod København har Gentofte Kommune forbindelse til flere større grønne områder, herunder Utterslev Mose, Mindelunden/Ryvangens Naturpark og Emdrup Sø. Mod nord ligger Jægersborg Dyrehave, der er udpeget som et større sammenhængende område af national prioritet for at standse tabet af biodiversitet i Danmark.

Fokusarter

Med strategiens vision om at styrke formidling og at inddrage er et væsentligt element at udpege fokusarter, der findes i Gentofte kommunes bynatur eller forskellige naturområder. 

Med strategien sætter vi i Gentofte Kommune fokus på 24 arter eller artsgrupper, som du kan møde i kommunen. Fælles for dem alle er, at de giver et fingerpeg om, at der er gode forhold i området, som understøtter biodiversiteten. 

Derved kan fokusarterne hjælpe med at skabe viden, glæde og opmærksomhed omkring den natur, der er kendetegnende for Gentofte kommune, og forhåbentlig give lyst til at opdage dem i vores naturområder og invitere de vilde arter ind i haverne. 

Fokusarterne udmærker sig ved, at de alle er lette at genkende selv for det utrænede øje. De udvalgte arter dækker dels enkeltarter såsom pindsvin og gul iris, og dels større artsgrupper som fx humlebier og svirrefluer. 

De 24 fokusarter er valgt ud fra, at de kræver forskellige forhold eller levesteder for at trives, fx blomstrende urter, gamle træer eller vand. Arterne findes alle i Gentofte Kommunes forskellige naturtyper, og der er således repræsenteret arter fra både bynatur, skov, mose, sø og hav.

Vi vil bruge disse fokusarter i formidlingen om biodiversitet. Ved både at medtage enkeltarter og artsgrupper har vi skabt et fleksibelt værktøj, der på en gang giver mulighed for generelle betragtninger og vejledninger og samtidigt åbner for at zoome ind og udfolde den særlige historie, som knytter sig til hver enkelt specifik art.