
Vision
Grundlaget for biodiversitetsstrategien
Gentofte Kommune ønsker at styrke artsrigdommen, højne naturkvaliteten og forvalte flere arealer med biodiversitet for øje. Denne strategi danner grundlaget for det fremadrettede arbejde og skaber retning og langsigtede mål for kommunens vision for naturen og de grønne arealer. Det sker gennem prioriterede indsatser, der konkretiseres i en række handleplaner.
I handleplanerne er der sat fokus på tiltag for biodiversiteten, som i løbet af de næste 5 år skal fremme naturkvaliteten i Gentofte Kommune.
Strategien tager afsæt i en solid kortlægning af den nuværende tilstand af naturen i Gentofte Kommune, bred inddragelse af lokale grønne foreninger og eksperter, samt i eksisterende national og international lovgivning og planer. Udpegning af kerneområder og trædesten i strategien, tager udgangspunkt i videnskabelige rapporter og anbefalinger fremsat af uafhængige eksperter.
En fælles vision
Visionen skal udmøntes gennem en række indsatser baseret på fire principper:
1. Bevare og beskytte naturkvalitet. Læs om princippet om at bevare og beskytte naturkvalitet
2. Forbedre og forbinde naturområder. Læs om princippet om at forbedre og forbinde naturområder
3. Tilpasse drift og planlægning. Læs om princippet om at tilpasse drift og planlægning
4. Styrke formidling og inddragelse. Læs om princippet om at styrke formidling og inddragelse
Fra ord til handling
For at sikre vejen fra ord til handling, bakkes biodiversitetsstrategien op af evalueringer og afrapportering af afholdte aktiviteter. Der er fastsat mål frem mod 2027 og 2030, og handleplanen vil blive fulgt op af statusopgørelser.
Hjemmehørende arter
Hjemmehørende arter er vigtige for at styrke biodiversiteten, fordi det er arter, som gennem årtusinder har tilpasset sig det danske klima, jordbundsforhold og økosystemer i samspil med andre arter, vi har i Danmark.
En lang række insekter har specialiseret sig i de hjemmehørende planter og er afhængige af dem, når de skal finde føde og et sted at lægge deres æg. Aurora-sommerfuglen på billedet lægger kun sine æg på eng- eller løgkarse, da larverne kun spiser disse planter.
De hjemmehørende planter udmærker sig med andre ord ved at fungere både som føde- og værtsplanter, idet de understøtter insekterne i hele deres livscyklus.
Aurora på engkarse. Foto: Birgitte Rühmann